Hosszabbítás

Vannak olyan történések,elemzések, amik egyes futball-barátoknak már a könyökein jönnek ki. Na, én igyekszek NEM ilyenekről írni. Meglepetések, váratlan felemelkedések, még váratlanabb bukások. A futball más szemszögből.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kategóriák

Friss topikok

Szerzők

Legendák a jelenben 1. rész

2014.02.20. 07:21 BB33

Gyakran feszegetik manapság, vajon mire lettek volna képesek a múlt legendás labdarúgói, ha mai körülmények között játszhatnának. Új rovatomban erre a kérdésre keresem a választ, segítségül hívva egy népszerű számítógépes futball-játék meccs-szimulációs képességeit. Felhívom a figyelmet, hogy az itt leírtak mind fiktív adatok, nem valódi tudósítások, ha valaki ezeket az eredményeket akarja tippmixen megrakni, az az ő baja.

Öt különböző klasszist próbáltam belehelyezni a jelen futballjába: Pelé-t (a Santosba) , Maradona-t (a Napoliba), Cruyff-ot (az Ajaxba), Charlton-t (a Manchester Unitedba) és Puskást (a Real Madridba). Persze a kinézetüket, hajviseletüket is igyekeztem modernizálni. Mivel egy szezon kellős közepén tartunk, eddigi szereplésüket a programmal modelleztem le. E szerint Puskás 8 gólt szerzett és 7 gólpasszt osztott ki az idényben, Charlton meglehetősen gyenge szereplése mindössze 3 gólt és 1 asszisztot eredményezett. Cruyff és Maradona közt ádáz verseny folyik: 19 találattal hazája bajnokságának gólkirálya a holland, a Serie A-ban viszont épp Maradona áll a gólverseny élén 16-tal. Előbbi 23, utóbbi 25 alkalommal juttatta át a gólvonalon a labdát minden sorozatot tekintve. A fekete gyöngyszem VB-lázban égő országának bajnoksága viszont egyelőre még szünetel.

Íme a hét meccsei megspékelve a múlt nagy alakjaival, ezúttal két BL találkozóval együtt:

 

Olympiakos - Manchester United

A görög élcsapat szabályszerűen lerohanta a gyengélkedő angol csapatot. Cholebas már az elején veszélyesen ívelte be a labdát a MU tizenhatosáig, azonban De Gea résen volt. A 10. percben azonban már semmi sem menthette meg őkeCharlton_1.pngt a kapott góltól: Djebbour egy gyönyörű csellel hintába ültette Ferdinand-ot, majd a egy bombaerős lövést eresztett meg a kapu jobb oldalába, a spanyol hálóőr csak nézte. Az angol bajnoki címvédő kellemetlen ébresztőt kapott, mint aki hosszú alvásból ébred, úgy próbálták bevenni az Olympiakos kapuját. A 26. percben Rooney lőhetett egész közelről szabadrúgást, de kísérlete kicsivel a léc felett suhant el. 1-0-val vonultak félidőre a csapatok. Visszatérve a pályára a  meglepetésre a görögök voltak kezdeményezőbbek. Az 54. perc hozta el a meccs legemlékezetesebb momentumát: Fejsa rohant el szélen, beadását Djebbour ollózta a gólvonal mögé. Káprázatos jelenetsor volt. A motiválatlan United még egyszer férkőzött ellenfele kapujának közepébe: Charlton küzdötte be magát a tizenhatoson belülre, majd Rooney elé tálalta a labdát, aki viszont a kapusba lőtt. 2 gólos hátrányt kell majd tehát ledolgozniuk az Old Trafford-i visszavágón.

 

Schalke - Real Madrid

Puskás.pngA Schalke igencsak megizzasztotta a királyi gárda bombaerős tizenegyét. Már meccs elején érzékeltették, nem fognak meghátrálni nagynevű vetélytársuk elől. Először Höger, majd Farfán borzolta fel a vendégszurkolók idegeit, utóbbi egy kifejezetten szép, sarkazásokkal telített akció végén. Amikor Huntelaar a 30. percben egy az egy ellen ment Diego López ellen, mindenki azt gondolta, hogy megszületik az odavágó első találata. Nem így lett: a kapus ismét csak bravúrosan védett. Később a Real kerekedett felül, azonban labdabirtoklásuk meddő volt. Egyedül Puskás tudta kis híján talpra ugrasztani a drukkereket egy reménytelen helyzetből leadott veszélyes lövéssel a félidő végén. A második félidő egyhangúan telt, az egyedüli említésre méltó mozzanat Huntelaar 77. percben történt csukafejese. Az eredmény 0-0, tiszta lappal indulnak a visszavágónak.

 

Napoli - Genoa

Genoa.pngA nápolyiak szép átadásokkal igyekeztek átjutni a Genoa védelmén, ennek kis híján meg is lett az eredménye: a 11. percben Higuaín fejesét a kapus épphogy csak hárítani tudta. Maradonához ezúttal nem jutottak el a társak indításai, a bordó-kékek teljesen kikapcsolták a játékból az argentín zsenit. Így hát a Napoli előtt nem adodott több helyzet a félidőben, ellenben a másik oldalon Gilardino egy trükkös támadás után került helyzetbe, Reina azonban résen volt. A második félidőre feljött a Genoa, olyannyira, a 64. percben a "görög Messi"-nek, Fetfatzidis-nek sikerült gólt szereznie Gilardino indítása után. Az égszínkék-mezesek minden erőt mozgósítottak: előbb Gamberini bólintott mellé, aztán Dzemaili hosszú passza után Maradona előtt adódott lehetőség, ám lövése kicsvel ugyan, de elkerülte Perin kapuját. Maradt az 1-0-ás vereség. 

 

Cystal Palace - Manchester United

A United csak nagy nehezen tudta kicsikarni a győzelmet a kristálypalotában, azaz a Selhurst Parkban. A hazaiak voltak támadóbb szelleműek az eleinte, azonban ez szép lassan megfordult. A vörös ördögök nem tudtak mit kezdeni vendéglátójuk védelmével, első helyzetükig egészen a 73. percig kellett várni, amikor is Parr lomha passzát elcsípve Rooney vihette rá a kapusra, de nem tudott túljárni a portás eszén. Megélénkült a Palace támadójátéka is: a csereember Bannan tört be a tizanhatos vonalán belülre, majd Chamach elé tálalt, akinek lövése csak az oldalhálót rezdítette a hazai szurkolók nagy bánatára. A elszalasztott lehetőség megbosszulta magát: Rooney ismét lecsapott egy gyatra átadásra, de most nem kegyelmezett a meccs hőse (0-1). 

 

Ajax - AZ Alkmaar 

Cruyff.pngRitkán látott unalomba fulladt a forduló rangadója. Overtoom korai fejesén kívül az első játékrészben lényegében semmi említésre méltó nem történt. Talán Cruyff volt az, akihez ha hozzákerült a labda, izzani kezdett a levegő: egy pimasz átemelős csellel próbált túljutni őrzőjén, majdnem sikerült is neki. Ezután a 73. minutumig kellett várni az Ajax első igazi lehetőségére: Siem De Jong pompásan ívelte Blind elé a labdát a balszélen, akinek jól sikerült beadását Sightórrsonnak nem végül nem sikerült a hálóba bólintania. A csattanó azonban a végére maradt: az alkmaari Avdic tökéletesen ugratta ki Gudmondsson-t, aki noha kapásból lőtt, nem hibázott, így aztán a 90.percben kialakult az 1-0-ás vendéggyőzelem.

 

Real Madrid - Espanyol

Már az elején előnyre tehettek volna szert a királyiak, ha Isco betörése után gólt is szerez. Ezzel szemben mindenki megrökönyödésére a vendégeké, pontosabban Mubarak-é volt az első szó. A Real Madrid ezek után az egyenlítés érdekében szinte végig a kapujához szerezte ellenfelét: az aranylábú portugál és Puskás összjátéka nyomán született meg kis híján az első találat a 45. percben. A második félidő során váltakozó volt a játék képe: egyik oldalt C. Ronaldo, a másikon Colotto járt közel a gólszerzéshez. Az utolsó 10 percet végigbekkelte az Espanyol, a Real minden erejét mozgósította a velük szemben öngyilkosnak számító taktika ellenében, ezzel viszont csak azt érték el hogy Khedira távolról ügybuzgón megeresztett lökete Iscot találta gyomorszájon. Maradt tehát a meglepetésszerű vereség.

Szólj hozzá!

Címkék: Premier League Bajnokok Ligája Serie A Liga BBVA Eredivisie Legndák a jelenben

A bejegyzés trackback címe:

https://hosszabbitas.blog.hu/api/trackback/id/tr145818832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása