Hosszabbítás

Vannak olyan történések,elemzések, amik egyes futball-barátoknak már a könyökein jönnek ki. Na, én igyekszek NEM ilyenekről írni. Meglepetések, váratlan felemelkedések, még váratlanabb bukások. A futball más szemszögből.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kategóriák

Friss topikok

Szerzők

A bajnok farkasok

2014.02.15. 09:24 BB33

A Roma derekasan teljesít a Serie A idei küzdelmei során. Habár 9 pontos lemaradásuk van a bajnokaspiráns Juventus-szal szemben, a meglepetésszerűen jól szereplő rómaiak kapcsán felidézzük a 2000-2001-es szezont, amikor is elnyerték a hőn áhított scudetto-t.

Az azt megelőző idényt a 6. helyen zárta Capello csapata. Az egyetlen pozitívum a Sampdoria-tól elhozott Montella házi gólkirálysága volt: 21 gól minden sorozatot tekintve. Továbbá keret tagjai közé tartozott az akkor még hajjal rendelkező Walter Samuel, a brazil gyorsvonat, Cafu, a későbbi tízévnyi szolgálatnak a felénél tartó Tommasi, és a csodagyerek Francesco Totti. De valami még hiányzott. Pontosabban valakik: a nyáron remek érzékkel csaptak le Emerson-ra és Batistuta-ra. A velük felduzzasztott farkasfalka készen a nagy dobásra.

roma_batistuta_capello.jpg Cassano, Batistuta, Capello. Egyedi hajstílusok, meg kell hagyni.

Ám az idény máris botránnyal indult: hamis útlevelet használtak egyes játékosok szerte a Serie A-ban, hogy így játsszák ki az EU-n kívülről érő labdarúgók pályára lépését korlátozó rendeletet. 6 hónaptól 1 évig terjedő eltiltást (amit később csökkentettek) kapott többek között Dida (Milan) és Recoba (Inter) is. A Roma-t nem érte nagyobb érvágás: mindössze Fábio Júnior és Gustavo Bartel hullott ki a gépezetből.

Őket viszont nem hozta zavarba a váratlan közjáték: első 8 meccsükből mindössze az Inter ellen távoztak vesztesként a gyepről. Kialakult a rettegett tridente: a varázslatos dolgokra képes kreátor, Totti köré épült az együttes, előtte Batistuta világklasszisa hozta a találatokat, szinte nem volt olyan szög ahonnan ne tudott volna betalálni. Ha pedig ő épp nem volt formában, Montella mindig kihúzta őket a csávából. A taktikájuk sem volt mindennapi: szélső középpályást lényegében nem játszatott Capello, a két szélső hátvéd Candela és Cafu szántotta fel a pályát. Emerson-nal pedig olyasvalakit nyertek, aki karaktert adott a középpályának Tommasi-val karöltve. És mindehhez adjuk hozzá a szurkolók elsöprő támogatását és szeretét: megvannak a hozzávalók egy bajnokcsapathoz.

-----141.jpg

Totti, a falkavezér

A következő párharcok már kissé megakasztották őket: a Perugia és a Bari elleni döntetleneket senki sem kalkulálta bele a történésekbe, plusz jött még a Juventus elleni remi és a Milan-tól elszenvedett vereség. Azonban az új év új lendületet adott a rómaiaknak: 2001-ben első 7 olasz bajnokijuk után járhattak győzelmi táncot. Ebbe beletartozott az Inter-rel vívott rangadó is.

A vezetést a milánóiak szerezték meg Vieri éles szögből leadott kapáslövése nyomán. Két perccel később érkezett a válasz: Marcos Assuncao szabadrúgása mindenkit meglepve a jobb alsó sarokban kötött ki. A 27. percben a vezetést is átvették, miután egy szintén rögzített helyzetből leadott lövés a kapufáról pattant a szemfüles Montella elé, aki befejelte a szerencsés ívben szálló lasztit. Vieri második csapása után is volt még szusz a farkasokban: Montella fejesgólja egy újabb megnyert csatát jelentett.

Az idény végére a Stadio Olimpico gladiátorai kissé belefáradtak a küzdelmekbe, így hát a bajnoki címről az utolsó, a Parma elleni presztizsmeccs döntött. Ebben a mérkőzésben benne volt minden, ami a Roma 2000-01-es csapatát jellemezte. Totti bombagólja Candela lapos beadása után; Montella találata, aki Batistuta kapusról lepattanó lövésére érkezett pontosan, akár a a metronóm; és maga Batistuta mindent eldöntő mozdulata, ahogy két védő közt a levegőből érkező labdát úgy veszi át, hogy azok nem tudják megakadályozni az újabb lehetetlen helyzetből szerzett argentin gólt. Róma bordó-sárga fele ünnepel: a szurkolók elé rohanó csatárt a nézőteret elhagyó fanatikusok vissza se akarják engedni a pályára. A vége 3-1: minden út Rómába vezetett.

mDoo4Vl8remLRhVdyNQWhjitKZy6gl.jpg

Az aranyérem hozadékaként megmutathatták magukat a Bajnokok Ligájában is. Itt éppen a Panini matricáin vigyorognak (már aki).

Ilyen egyesületnek azóta se drukkolhattak a 2001-es scudetto-t ünneplők. Elértek sok-sok második helyet, de az aranyra egyelőre hiába várnak. Ki tudja, lehet, hogy ez a garnitúra jövőre szállítja az eredményeket, annyi mindenesetre biztos, hogy ismét jó dolog Rómában a farkasok drukkerének lenni.

campioni2001.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: csapat scudetto Serie A

A bejegyzés trackback címe:

https://hosszabbitas.blog.hu/api/trackback/id/tr345812046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása