Hosszabbítás

Vannak olyan történések,elemzések, amik egyes futball-barátoknak már a könyökein jönnek ki. Na, én igyekszek NEM ilyenekről írni. Meglepetések, váratlan felemelkedések, még váratlanabb bukások. A futball más szemszögből.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kategóriák

Friss topikok

Szerzők

A német összeomlás

2014.02.05. 10:50 BB33

Ma, a németek modern, szélsebes játékát csodálva könnyen elfelejtkezik az ember arról, hogy nem volt ez mindig így. Elég 10 évet visszamenni az időben, a Portugáliában rendezett Európa-bajnokság idejére, hogy egy gyökeresen más világba csöppenjünk, főleg a germán futballt tekintve.

A "Nationalelf"-re sötét idők jártak akkoriban. Már az új évezred első seregszemléjén is a kvartettjük utolsó helyén zártak, de további intő jelekre volt szükségük ahhoz, hogy reformokat vezessenek be. Meg is kapták: az angolok elleni vb-selejtező 5 kapott gólját nehezen lehetett kimagyarázni. A közvélemény a 2002-es Világbajnokságra várta a nagy összeomlást, azonban Kahn és Ballack duója elcipelte a csapatot a döntőig. Ballack eltiltása és a "Titán" legrosszabbkor történő megingása, no meg Ronaldo klasszisa már sok volt Rudi Völler legénységének, maradt az ezüstérem. A bukást viszont így se tudták elkerülni: egy nézhetetlen, Izland ellen elért 0-0-ás döntetlen után Völler élő egyenes adásban fakadt ki Günter Netzer kritikáit hallva. Csak hát nem a saját csapatára vagy magára, hanem ez egykori legendára szórta szitkait.

Euro2004+Latvia+v+Germany+WiitDJpUdU_l.jpg

Michael Ballack, a 2000'-es évek német ikonja támadásba lendül a Lettország elleni mérkőzésen

Mindezek ellenére Németország a selejtezőcsoportját 4 pont előnnyel megnyerve váltotta meg jegyét a kontinensviadalra. A felkészülési meccsek se sikeredtek fényesebbre, sőt: Románia ellen 5-1-re vérzett el, hazánk válogatottja ellen Torghelle két fejesgóljával kapott ki. Ez volt az utolsó meccsük a torna előtt. "Koncentráció-hiányban szenvedtünk - nyilatkozta a mérkőzés után Völler. - De nem látom sivárnak a jövőt és biztos vagyok benne, hogy jól fogunk szerepelni Portugáliában. Az viszont világos, hogy néhány játékosnak többet kell tennie."

A szakértők könyörögtek a szövetségi kapitánynak, hogy valamiféle vérfrissítést hajtson végre, de ő csak az EB előtti "utolsó órákban" hívta be a keretbe az U-21-es csapat két játékosát, Lukas Podolski-t és Bastian Schweinsteigert. Az is igaz, hogy nem állt rendelkezésére olyan alap, amiből meríteni tudott volna: az U-21-es válogatott se 2000-ben, se 2002-ben nem jutott ki a számukra kiírt Európa-bajnokságra.

Ilyen előzményekkel vágtak neki a luzitánok földjén rendezett tornának. A D-csoportban Hollandia ellen kezdtek, azaz egy erős történelmi töltetet kapott rangadóval. Az "Oranje" biztatóan kezdett, de az akkoriban a világ legjobb befejező csatárának tartott Van Nistelrooy nem tudta gólra váltani Cocu passzát. A germánok lassan észhez tértek, Wörns és Kurányi révén többször is veszélyeztették az ellenfelet. Az áttörést Cocu Lahm elleni szabálytalansága miatt megítélt szabadrúgás hozta meg: az oldalvonal közeléből megküldött Frings-tekerés különös ívben szállva csavarodott be a megzavart holland védők közt Van der Sar ketrecének bal oldalába. Dick Advocaat a félidőben duplán cserélt, azonban a tapasztalt Overmars és az ifjú titán Sneijder sem tudott egalizálni. Megtette helyettük a 81. percig szinte észrevehetetlen Van Nistelrooy: a gólzsák Van der Meyde alacsony beadását pörgette be a hálóba. Így végződött 1-1-re a találkozó.

NED-GER.jpg

A narancsmezes Van Bronckhorst fejjel tisztáz Kurányi elől

Na, majd a lettek ellen, gondolhatták Európa közepén. A Balti-térség válogatottjának jutalom volt minden perc a kontinensviadalon, de a "ha lúd, legyen kövér" elven pontot raboltak a németektől. Kis híján a győzelmet is megszerezték: ha Verpakovskis gyönyörű szólója végén el tudja pöccinteni a ezüstszín golyóbist Kahn mellett... A fekete-fehérek görcsös támadójátéka nem hozott áttörést, a 0-0-ás eredmény a szakadék szélére sodorta vb-ezüstérmes társaságot.

latvia-vs-germany.jpg

A 7-esben játszó Schweinsteiger harca a labdáért a bordómezes Prohorenkovs-szal

A csehek pedig belelökték őket abba a bizonyos szakadékba. Ballack 21. percben szerzett gólja még megnyugtatta a német drukkereket, egyrészt ez a győzelem biztosíthatja helyüket a legjobb nyolc között, másrészt a cseh csapat már biztos továbbjutóként nyugodtan ellabdázgathatott, ráadásul a kulcsjátékosaikat is pihentették. Mégis ez lett a germánok veszte: Lokvenc, Plasil, Vachousek, Tyce, valamint később a Ferencvárosban is megforduló Marek Heinz a cserék közül előlépve próbálták megmutatni, hogy igenis helyük van a dánok ellen készülő kezdő tizenegyben. Pont Heinz egyenlített egy fantasztikus szabadrúgásgóllal. A "Nationalelf" derekasan küzdött, hajtott, de nem tudtak újabb találatot elérni. A liverpooli Baros pedig végleg a padlóra küldte őket nem sokkal a vége előtt, megőrizve csapata 100%-os teljesítményét.

Euro2004+Germany+v+Czech+Republic+KDNjbEA7YI6l.jpg

Bolf (5) és Kurányi (10) szabadfogású birkózása

Rudi Völler távozott, a zűrzavaros helyzetben lévő válogatott vezetőedzői posztját szinte senki sem akarta elfoglalni. Szinte. Ugyanis jött Jürgen Klinsmann és segédedzője, Joachim Löw, és egy teljesen új irányba kezdték terelni a nemzeti tizenegyet, de ez már egy másik történet.

Valószínűsíthető, hogy ha ez az összeomlás nem következik be, nem tartanának ott, ahol most. A brazíliai VB legnagyobb esélyesei közé tartoznak, a BL 12-13-as évadjának német házidöntője lendületes, helyzetekben bővelkedő meccset hozott, a Bundesliga Európa, s talán a világ egyik legjobb bajnoksága.

"Talán" érdemes lenne követni a példájukat: az új alapokra helyezett utánpótlás-nevelés munkájának gyümölcse mostanra beért. De ehhez az egészhez is kellett egy holtpont. Olyasmi, mint most nekünk a 8-1 vagy a 3-0. Vajon nekünk, magyaroknak mi kell még, hogy helyrerázódjunk?

 

Szólj hozzá!

Címkék: bukás válogatott Európa-bajnokság Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hosszabbitas.blog.hu/api/trackback/id/tr115799782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása